niedziela, 9 lipca 2017

Piekarnia Piwa - Patriota


Dziś powrót do Piekarni Piwa. Na tapecie pojawi się American Pale Ale w polskiej wersji. Jest ono warzone z naszymi odmianami szyszki. W zasypie znajdziemy chmiele: Marynka, Oktawia i Sybilla.

Dodano również płatni żytnie i owsiane, żeby było bardziej smooooth.
Piwo ma 5% alkoholu, 12,5 Blg i 35 IBU goryczki. Na lato w sam raz :)
Na etykiecie widnieje nasz, polski bociek, kamienica, wszystko jest utrzymane w biało - czerwonych barwach. Nie pisałem tego przy pierwszej recenzji, ale tak uczciwie jak Piekarnia Piwa, nie leje piwa żaden inny browar. Butelka jest napełniona prawie pod sam kapsel. Rispect :)
Jak ilość jest adekwatna do jakości to już się cieszę.
Po otwarciu uniósł się przyjemny, chmielowy aromat. W szkle mamy sok. Wszystko wygląda przesmacznie, jak nektar. Piana jest biała, średnipęcherzykowa. Piwo jest wzorowane na stylu New England. Póki co wszystko jest git. Nonic może nie jest idealnym szkłem do degustacji, ale mimo to czuć tu wyraźnie same przyjemne rzeczy. Nie ma tropików i cytrusów jak w przypadku chmieli zza oceanu. Tutaj są dojrzałe owoce. Są soczyste, czerwone jabłka i gruszki. W smaku jest słodko. Wszystko łamie przyjemna, ziołowa goryczka. Wysycenie jest średnie, piwo jest pijalne, idealne na lato.
Ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne. Z wyglądu nektar, w smaku polskość. Jest to kolejny dowód na to, że polskie chmiele mają potencjał i browary powinny częściej używać naszych odmian. Myślę, że na obecną chwilę razem z Hopinem są najlepszymi piwami chmielonymi polskimi odmianami w Polsce.

Jeżeli tekst Ci się spodobał zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na Facebooku i polubienia fanpage'a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz