Tym razem czas na pierwszego
reprezentanta Artezana, browaru ze stolicy, który działa od 2012 roku. Mimo
krótkiego stażu ma na swoim koncie piwa, które urywają dupsko wielu krytykom.
Właśnie takie wpadło ostatnio w
moje ręce. Preparat to reprezentant bardzo rzadkiego stylu, mianowicie Smoked
Barley Wine. Miało ono premierę w 2014 roku, natomiast jest to pozycja
obowiązkowa u każdego beer geeka. Mam
nadzieję, że warka, którą posiadam
będzie tak dobra jak ta sprzed dwóch lat. W tym przypadku użyto słodu wędzonego
bukiem. Piwo ma 22% ekstraktu i 9% alkoholu. Takie parametry mówią same za
siebie – będzie grubo.
Na bardzo ascetycznej, choć
fajnej etykiecie nie ma zbyt wielu informacji, więc liczę na sporo
niespodzianek.
Czas zabrać się za degustację.
Kapsel z jeżykiem odbezpieczony.
Nie trzeba być Shelockiem, żeby
odkryć co to za piwo. Ledwo co „sykło”, a już wiadomo z czym mamy do czynienia.
Woń wędzonki jest bardzo intensywna. Mamy tutaj wyraźny ser wędzony, dokładnie
oscypek, który dominuje. Już czuję się jak na Krupówkach w Zakopcu, a przecież
ledwo co otworzyłem piwo.
W szkle ukazuje się ciemny płyn z
bursztynowymi przebłyskami. Biała, drobnopęcherzykowa piana dopełnia całości.
Wszystko wygląda cacy. Aromat ze snifftera
powala. Jest słodycz suszonych owoców, miód, wędzonka i szlachetny alkohol.
Struktura jest idealna. Piwo jest
gęste, nisko wysycane – takie powinno być barley wine! Czuć aksamitność z
każdym łykiem. Jednocześnie jest słodko i gorzko, szlachetny alkohol miesza się
ze słodowością.
Top level !
Top level !
Już miały by same ochy i achy,
ale nie …
Z czasem coraz bardziej i
bardziej do głosu zaczęła dochodzić mała wada. Wraz z temperaturą piwa
zwiększał się aromat, którego być nie powinno. Jest to nic innego jak heksanian
etylu, który wnosi nuty czerwonego, dojrzałego jabłka. Są to estry, które
powstają w czasie fermentacji. W piwach takie jak nasze Barley Wine, które ma
wysoki ekstrakt, produkcja tych związków przez drożdże jest całkiem spora i
wynika ona ze zbyt wysokiej temperatury fermentacji lub mocnego
odfermentowania.
Aromat 9/10
Wygląd 9/10Smak 9/10
Ocena ogólna 9/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz